Okategoriserade

Varför blogga om lipödem?

För tre månader sedan googlade jag ”ont svullet knä” och ”blåmärken”. Jag klickade mig vidare i sökresultaten och plötsligt var jag inne på sidor som beskrev något som hette ”lipödem”. Jag höll andan. Beskrivningen av symptomen stämde exakt in på mig. Förutom det där om att det kändes som hårda riskorn under huden? Jag kände efter… Jo! Där var de. Där, under min hud, kände jag ojämnheter i fettvävnadens textur. Jag häpnade. Hade jag lipödem?

Efter den där sökningen och aha-upplevelsen följde ett ihärdigt letande efter mer information. Jag finkammade internet efter mer fakta, fler exempel, fler historier och mer forskning. Tillslut kände jag mig smått hjärntvättad. Överallt studsade orden emot mig: ”kronisk sjukdom”, ”går ej att bota”, ”progressiv”. Var det verkligen så? Att det inte gick att göra någonting åt? Efter några veckor av emotionell turbulens, gav jag mig fan på att det visst fanns ett sätt att hantera denna sjukdom. Och i rask takt började jag styra om min livsstil. Jag lade om kosten, började träna, fokuserade på att djupandas, torrborstade, tog kosttillskott, drack mer vatten, skaffade kompressionleggings, gick dagliga promenader, läste på och bearbetade denna nya insikt.

Jag började retroaktivt förstå att vissa saker som jag bara hade accepterat som en del av mitt allmäntillstånd, var kopplade till att jag hade lipödem – en sjukdom jag inte visste fanns. Att jag hade molande värk i benen vissa dagar, att fettet på benen gjorde ont att ta i, att jag trots perioder av intensiv träning sällan fick särskilt väldefinierade muskler, att jag sedan tonåren haft svårt att hitta kläder och stövlar som passade, och att jag som ung vuxen varit självmedveten och haft dålig självkänsla på grund av min oproportionerliga kroppsform.

Mitt uppe i allt letande efter information upptäckte jag att jag längtade efter att hitta positiva exempel. Kvinnor som lyckats hantera sitt lipödem. Någon som blivit bättre – kanske helt frisk? Jag önskade också stöta på någon som delade min syn på självläkning. Någon som inte såg sig som ett offer för en kronisk sjukdom, utan istället såg situationen som en chans att växa – att anta utmaningen att föra systemet i balans igen och att leva ett så fullgott liv som möjligt.

Under de här tre månaderna har jag stött på en handfull kvinnor som inspirerar mig. De har hittat sätt att hantera lipödemet utan operation (fettsugning). Förändringarna som de har stöttat mig att göra har fått mig att må mycket bättre. Därför vill jag nu skapa den där bloggen jag själv längtade efter att läsa när jag nyss fått nys om lipödem. Jag vill vara den där positiva rösten jag saknade. Den där peppen. Det där beviset på att det går att göra förändringar som ger effekt. Det går att må bättre. Det går att leva med lipödem, och det går att hantera sjukdomen utan operation. Jag kan inte garantera att jag har hittat ett recept som funkar för alla. Men jag kan dela min historia. Och jag kan vara med och bidra till en ökad medvetenhet om lipödem.

Jag har levt halva mitt liv med en sjukdom jag inte visste existerade. Nu vill jag vara med och sprida kännedom om lipödem, så att fler kvinnor får det stöd och den förståelse de behöver. Därför tar jag sats och postar mitt första blogginlägg.

PS. Misstänker du att du har lipödem? Eller vet du att du har lipödem? Hur upptäckte du det och vad kände du då? Skriv gärna en kommentar. ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s